Rogale marcińskie - Wersja do druku +- MoimZdaniem.net - forum (http://www.moimzdaniem.net/forum) +-- Dział: O kobietach i dla kobiet (http://www.moimzdaniem.net/forum/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Kulinaria (http://www.moimzdaniem.net/forum/forumdisplay.php?fid=5) +--- Wątek: Rogale marcińskie (/showthread.php?tid=2553) |
Rogale marcińskie - Ewa - 11-05-2012 Składniki 200 ml letniego mleka 1/2 kg mąki 1 kostka margaryny 1/4 szkl. cukru 2 dag drożdży 30 dag maku po 5 dag: rodzynek, skórki pomarańczowej, orzechów 5 dag masła 2 białka Etapy przygotowania 1 Ciasto: mąkę przesiać, dodać płynną margarynę, drożdże, cukier, mleko oraz jajko. Zagnieść ciasto, 2 Nadzienie: orzechy posiekać. Mak sparzyć i zemleć. Mak wymieszać z rozpuszczonym masłem, okruchami, bakaliami, cukrem. Dodać ubite białka. 3 Ciasto rozwałkować na cienkie, prostokątne placki. Wycinać trójkąty. Na środek kłaść porcje nadzienia i zwinąć rogaliki. Piec 30-40 minut w temp. 150 stopni. 4 Po ostudzeniu ozdobić lukrem z cukru pudru lub samym cukrem pudrem. |