Uczta z grilla - Wersja do druku +- MoimZdaniem.net - forum (http://www.moimzdaniem.net/forum) +-- Dział: O kobietach i dla kobiet (http://www.moimzdaniem.net/forum/forumdisplay.php?fid=1) +--- Dział: Porady i inne (http://www.moimzdaniem.net/forum/forumdisplay.php?fid=6) +--- Wątek: Uczta z grilla (/showthread.php?tid=5130) |
Uczta z grilla - Ewa - 05-10-2013 Uczta z grilla Na dworze coraz cieplej, dzień coraz dłuższy, nic więc dziwnego, że część z nas postanawia spędzać więcej czasu na wolnym powietrzu. Niewątpliwą atrakcją spotkań pod gołym niebem jest możliwość urządzenia uczty z grilla. Proponujemy szereg przepisów, które pomogą uatrakcyjnić spotkanie przy grillu. Szaszłyki drobiowe Składniki: 2 piersi z kurczaka, 15 dkg wędzonego boczku, 8 cebulek, 3 pomidory, 1 papryka, przyprawa grilowa, sól, pieprz. Sposób wykonania: Opłukane i wysuszone piersi z kurczaka pokroić w kostkę. Podobnie pokroić boczek, pomidory obrane ze skórki i wyspestkowaną paprykę. Na wykałaczki do szaszłyków nadziewać na przemian mięso, boczek, cebulkę, pomidor, paprykę. Przyprawić szaszłyki i grillować. Podawać z sałatką ziemniaczaną lub jarzynową. Grillowana karkówka Składniki: 12 kotletów z karkówki, 1 szklanka oleju , 1 szklanka jasnego sosu sojowego , 1 główka czosnku, 1 łyżeczka papryki słodkiej , 1 łyżeczka curry , 1 łyżka ziół prowansalskich , 1 łyżka bazylii. Sposób wykonania: Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki marynaty wymieszać. Po godzinie włożyć do niej mięso, odstawić na 16 godzin kilkakrotnie przewrócić mięso. Podczas pieczenia smarować mięso marynatą . Podawać z surówką z kapusty pekińskiej. Półmisek mięs z grila Składniki: 5 plastrów boczku surowego, 5 plastrów karkówki, 5 plastrów łopatki, 2 cebule, 4 ząbki czosnku, 1 cytryna, oliwa, 1 lampka wina, majeranek, zioła prowansalskie. Sposób wykonania: Do dość dużego naczynia wlewamy wino. Dodajemy 3 łyżki oliwy i sok z cytryny oraz przyprawy. Wkładamy pokrojoną w plastry cebulę i przeciśnięty czosnek.Wszystko mieszamy i odstawiamy. Każdy plaster mięsa poza boczkiem kładziemy na desce i rozbijamy delikatnie pięścią. Następnie wkładamy do zrobionej wcześniej marynaty tak,aby każdy kawałek był obtoczony w marynacie i odstawiamy do lodówki na 24 godz.. Solimy tuż przed położeniem na grilu.Podajemy z surówką z pomidora. |