01-03-2009, 18:48:59
Galaretka tęczowa
Składniki:
4 galaretki różnokolorowe,
brzoskwinie,
jasne winogrona,
śmietana,
cukier,
serek homogenizowany waniliowy,
serduszka czekoladowe,
waflowe rurki,
Sposób wykonania:
Galaretki przyrządzić wg. przepisu na opakowaniu, odstawić do stężenia, po czym pokroić w kostkę. Śmietanę ubić z cukrem. Umyć owoce, winogrona pokroić w ćwiartki i wyjąć pestki. Galaretki nakładać do pucharków na przemian z bitą śmietaną. Na wierzch położyć brzoskwinie i naokoło ćwiartki winogron. Do tłoczka do ozdabiania nałożyć serek homogenizowany i udekorować deser.Położyć po 2 serduszka i włożyć rurki waflowe.
Śmietanowiec z czekoladą
Składniki:
1 gotowy spód biszkoptowy
Składniki na masę:
1/2 l śmietany ,
2 galaretki ananasowe,
2 szklanki wody ,
1 czekolada,
rodzynki ,
Sposób wykonania:
Rozpuść galaretkę w 2 szklankach wody. Ubić śmietanę na sztywną pianę i połączyć ze stężałą galaretką. Masą posmarować biszkopt. Przybrać rodzynkami i zalać rozpuszczoną czekoladą. Wstawić do lodówki do schłodzenia na 3 godziny.
Owoce z bitą śmietaną
Składniki :
2 szklanki śmietanki kremówki,
2 łyżki cukru pudru ,
1 jabłko ,
1 kiwi ,
1 brzoskwinia ,
4 kostki czekolady mlecznej ,
2 mandarynki.
Sposób wykonania:
Śmietanę kremówkę ubić z cukrem. Owoce opłukać. Z kiwi, jabłka i brzoskwini ściągnąć skórkę.Następnie pokroić w paseczki i przełożyć do pucharków, zalać śmietaną .Posypać pokruszonymi kawałkami czekolady i udekorować mandarynkami.
Kolorowy sorbet
Składniki:
150 ml świeżo wyciśniętego:
soku z mandarynek,
150 ml soku z malin
150 ml soku z czarnej porzeczki
Sposób wykonania:
Do małych pojemniczków wlewać kolejno soki. Każda warstwa musi solidnie zamarznąć, zanim wleje się następną.
Ambrozja lodowa
Składniki:
1 litr lodów śmietankowych,
1/2 szklanki mleka,
parę kropel aromatu waniliowego,
Dodatki typu,
nutella,
wiórki kokosowe,
czekolada starta na tarce,
mielone migdały,
3 owoce kiwi,
mielona lub rozpuszczalna kawa.
Sposób wykonania:
Do miksera wlać kolejno wszystkie składniki i zmiksować. Dodatki można dodawać do smaku w zależności od upodobań. Rozłożyć do pucharków i przybrać owocami kiwi.
Szybkie lody
Składniki:
150 ml jogurtu owocowego,
200 ml tłustego mleka,
owoce.
Sposób wykonania:
Zmiksować mleko z jogurtem. Wlać masę do pojemniczków; do każdego wrzucić parę kawałków owoców. Wstawić do zamrażalnika. Gdy lody zaczną zastygać, włożyć patyczki.Udekorować owocami.
Tort owocowy
Składniki:
Spód biszkoptowy,
500 g winogron białych i cemnych,
3 galaretki o jednym smaku, budyń waniliowy,
1/2 litra mleka,
cytryna plus woda do nasączenia biszkoptu.
Sposób wykonania:
Rozpuścić galaretki w 3/4 ilości wody podanej na opakowaniu,Spód biszkoptu nasączyć sokiem cytrynowym.
Na biszkopcie ułożyć winogrona i zalać tężejącą galaretką, 1/3 galaretki zostawić. Budyń rozpuścić w 1/4 szklanki mleka, zagotować resztę mleka i zrobić budyń. Wystudzić. Posmarować powierzchnię galaretki budyniem, ułożyć na nim resztę winogron i zalać pozostałą galaretką.
Udekorować rozetkami z bitej śmietany.(Gotowej z torebki) Doskonały z kakao dla dzieci i dorosłych.
Tiramisu extra
Składniki:
70 g biszkoptów drobno pokruszonych,
2 opak.serka homogenizowanego naturalnego(po 180 g),
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej,
2 jajka (białka i żółtka osobno),
4 łyżki cukru pudru,
50 g startej gorzkiej czekolady,
rodzynki,
rum do nasączenia biszkoptów i rodzynek.
Sposób wykonania:
Utrzeć żółtka z połową cukru pudru na puszystą masę. Ubić pianę z białek, dodać resztę cukru pudru. Serki utrzeć z kawą
Do utartych żółtek dodać kawowy serek, utrzeć, połączyć delikatnie z pianą z białek. Na dno salaterek wyłożyć połowę biszkoptów, nasączyć alkoholem, włożyć połowę serka, posypać czekoladą. Znowu biszkopty,reszta serka, starta czekolada, rodzynki.
Na 20 minut włożyć do lodówki.
Lodowiec z bakaliami
Składniki:
500 ml słodkiej śmietanki 30%,
2 spore pomarańcze,
cukier puder.
Sposób wykonania:
Pomarańcze umyć, sparzyć, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok i wydłubać resztki miąższu do miski. Śmietankę ubić z cukrem (ilość cukru według uznania), połączyć wszystkie składniki. Przełożyć do dowolnego pojemnika i zamrozić.Rozłożyć do pucharków.
Udekorować bakaliami.
Deser brzoskwiniowy
Składniki:
3 jaja,
3 łyżki cukru,
1 galaretka brzoskwiniowa.
Sposób wykonania:
Rozpuścić galaretkę i zostawić do zgęstnienia (ale nie do całkowitego). Osobno ubić jaja z cukrem. Do ubitych jaj dodajemy galaretkę ,ciągle mieszając. Całość podzielić na porcje i wyłożyć do filiżanek. Udekorować bitą śmietaną i brzoskwiniami lub morelami z puszki.
Składniki:
4 galaretki różnokolorowe,
brzoskwinie,
jasne winogrona,
śmietana,
cukier,
serek homogenizowany waniliowy,
serduszka czekoladowe,
waflowe rurki,
Sposób wykonania:
Galaretki przyrządzić wg. przepisu na opakowaniu, odstawić do stężenia, po czym pokroić w kostkę. Śmietanę ubić z cukrem. Umyć owoce, winogrona pokroić w ćwiartki i wyjąć pestki. Galaretki nakładać do pucharków na przemian z bitą śmietaną. Na wierzch położyć brzoskwinie i naokoło ćwiartki winogron. Do tłoczka do ozdabiania nałożyć serek homogenizowany i udekorować deser.Położyć po 2 serduszka i włożyć rurki waflowe.
Śmietanowiec z czekoladą
Składniki:
1 gotowy spód biszkoptowy
Składniki na masę:
1/2 l śmietany ,
2 galaretki ananasowe,
2 szklanki wody ,
1 czekolada,
rodzynki ,
Sposób wykonania:
Rozpuść galaretkę w 2 szklankach wody. Ubić śmietanę na sztywną pianę i połączyć ze stężałą galaretką. Masą posmarować biszkopt. Przybrać rodzynkami i zalać rozpuszczoną czekoladą. Wstawić do lodówki do schłodzenia na 3 godziny.
Owoce z bitą śmietaną
Składniki :
2 szklanki śmietanki kremówki,
2 łyżki cukru pudru ,
1 jabłko ,
1 kiwi ,
1 brzoskwinia ,
4 kostki czekolady mlecznej ,
2 mandarynki.
Sposób wykonania:
Śmietanę kremówkę ubić z cukrem. Owoce opłukać. Z kiwi, jabłka i brzoskwini ściągnąć skórkę.Następnie pokroić w paseczki i przełożyć do pucharków, zalać śmietaną .Posypać pokruszonymi kawałkami czekolady i udekorować mandarynkami.
Kolorowy sorbet
Składniki:
150 ml świeżo wyciśniętego:
soku z mandarynek,
150 ml soku z malin
150 ml soku z czarnej porzeczki
Sposób wykonania:
Do małych pojemniczków wlewać kolejno soki. Każda warstwa musi solidnie zamarznąć, zanim wleje się następną.
Ambrozja lodowa
Składniki:
1 litr lodów śmietankowych,
1/2 szklanki mleka,
parę kropel aromatu waniliowego,
Dodatki typu,
nutella,
wiórki kokosowe,
czekolada starta na tarce,
mielone migdały,
3 owoce kiwi,
mielona lub rozpuszczalna kawa.
Sposób wykonania:
Do miksera wlać kolejno wszystkie składniki i zmiksować. Dodatki można dodawać do smaku w zależności od upodobań. Rozłożyć do pucharków i przybrać owocami kiwi.
Szybkie lody
Składniki:
150 ml jogurtu owocowego,
200 ml tłustego mleka,
owoce.
Sposób wykonania:
Zmiksować mleko z jogurtem. Wlać masę do pojemniczków; do każdego wrzucić parę kawałków owoców. Wstawić do zamrażalnika. Gdy lody zaczną zastygać, włożyć patyczki.Udekorować owocami.
Tort owocowy
Składniki:
Spód biszkoptowy,
500 g winogron białych i cemnych,
3 galaretki o jednym smaku, budyń waniliowy,
1/2 litra mleka,
cytryna plus woda do nasączenia biszkoptu.
Sposób wykonania:
Rozpuścić galaretki w 3/4 ilości wody podanej na opakowaniu,Spód biszkoptu nasączyć sokiem cytrynowym.
Na biszkopcie ułożyć winogrona i zalać tężejącą galaretką, 1/3 galaretki zostawić. Budyń rozpuścić w 1/4 szklanki mleka, zagotować resztę mleka i zrobić budyń. Wystudzić. Posmarować powierzchnię galaretki budyniem, ułożyć na nim resztę winogron i zalać pozostałą galaretką.
Udekorować rozetkami z bitej śmietany.(Gotowej z torebki) Doskonały z kakao dla dzieci i dorosłych.
Tiramisu extra
Składniki:
70 g biszkoptów drobno pokruszonych,
2 opak.serka homogenizowanego naturalnego(po 180 g),
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej,
2 jajka (białka i żółtka osobno),
4 łyżki cukru pudru,
50 g startej gorzkiej czekolady,
rodzynki,
rum do nasączenia biszkoptów i rodzynek.
Sposób wykonania:
Utrzeć żółtka z połową cukru pudru na puszystą masę. Ubić pianę z białek, dodać resztę cukru pudru. Serki utrzeć z kawą
Do utartych żółtek dodać kawowy serek, utrzeć, połączyć delikatnie z pianą z białek. Na dno salaterek wyłożyć połowę biszkoptów, nasączyć alkoholem, włożyć połowę serka, posypać czekoladą. Znowu biszkopty,reszta serka, starta czekolada, rodzynki.
Na 20 minut włożyć do lodówki.
Lodowiec z bakaliami
Składniki:
500 ml słodkiej śmietanki 30%,
2 spore pomarańcze,
cukier puder.
Sposób wykonania:
Pomarańcze umyć, sparzyć, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok i wydłubać resztki miąższu do miski. Śmietankę ubić z cukrem (ilość cukru według uznania), połączyć wszystkie składniki. Przełożyć do dowolnego pojemnika i zamrozić.Rozłożyć do pucharków.
Udekorować bakaliami.
Deser brzoskwiniowy
Składniki:
3 jaja,
3 łyżki cukru,
1 galaretka brzoskwiniowa.
Sposób wykonania:
Rozpuścić galaretkę i zostawić do zgęstnienia (ale nie do całkowitego). Osobno ubić jaja z cukrem. Do ubitych jaj dodajemy galaretkę ,ciągle mieszając. Całość podzielić na porcje i wyłożyć do filiżanek. Udekorować bitą śmietaną i brzoskwiniami lub morelami z puszki.