Dieta polega to na tym: jesz mniej kalorii, niż twój organizm potrzebuje, by zmusić go do sięgnięcia po zapasy tłuszczu zgromadzone pod skórą. Zjadasz 4-5 niewielkich posiłków dziennie (ostatni ok. godz. 18). Zaczynasz od diety 1000 kcal, którą stosujesz nie dłużej niż 2 tygodnie. Potem przechodzisz na 1200 kcal i chudniesz w zdrowym tempie ok. 0,5-1 kg na tydzień. Gdy waga spadnie, bardzo powoli dochodzisz do optymalnej dla ciebie liczby kalorii w ciągu dnia.
Stosując tę dietę, trzeba zrezygnować ze słodyczy, ograniczyć tłuszcze - zwierzęce zastąpić roślinnymi. Dieta oparta jest na warzywach, owocach, chudych serach, rybach i drobiu. Oprócz silnej woli musisz zaopatrzyć się w wagę kuchenną oraz tabele kaloryczne. Uwaga: osoby z nad- wagą mają tendencję do zaniżania wagi porcji i wartości kalorycznej! Musisz dokładnie ważyć porcje, przynajmniej przez pierwsze 2 tygodnie.
Ile kalorii potrzebujesz?
Na podstawową przemianę materii organizm kobiety poniżej 35 lat potrzebuje: liczba kg x 21,6. U kobiet powyżej 35 lat zapotrzebowanie to spada i wynosi: liczba kg x 19,2. Organizm trzydziestolatki, która waży 65 kg, potrzebuje więc zaledwie 1400 kcal dziennie, pięćdziesięciolatki - jeszcze mniej. Trudno jednak cały czas trzymać dietę 1500 kcal. Aby bilans kalorii był na minusie, trzeba się ruszać
Przykładowy jadłospis
I śniadanie
- szklanka kawy lub herbaty
- jajecznica z 3 białek (41 kcal)
- pomidor (29 kcal)
- łyżka natki
- 1/3 opakowania małego jogurtu naturalnego (30 kcal)
- szklanka mleka 0,5-proc. (95 kcal)
- 2 kromki chrupkiego chleba (52 kcal) posmarowanego margaryną (37 kcal)
II śniadanie
- kromka chleba razowego (73 kcal)
- pasta z rozgniecionych gotowanych warzyw: l marchewka (6 kcal), l pietruszka (6 kcal) ,l seler (3 kcal), l por surowy (2 kcal)
Obiad
- talerz zupy kalafiorowej czystej (38 kcal)
- 2 gotowane ziemniaki (115 kcal)
- 3 pulpety z ryby (187 kcal)
- 1/2 szklanki gotowanych buraczków (47 kcal)
- szklanka soku wielowarzywnego (50 kcal)
Podwieczorek
- 5 śliwek (66 kcal)
Kolacja
3 łyżki kaszy gryczanej na sypko (140 kcal)
- łyżeczka margaryny (37 kcal)
-1/2 pęczka szczypiorku (14 kcal)
- szklanka maślanki (92 kcal)
Stosując tę dietę, trzeba zrezygnować ze słodyczy, ograniczyć tłuszcze - zwierzęce zastąpić roślinnymi. Dieta oparta jest na warzywach, owocach, chudych serach, rybach i drobiu. Oprócz silnej woli musisz zaopatrzyć się w wagę kuchenną oraz tabele kaloryczne. Uwaga: osoby z nad- wagą mają tendencję do zaniżania wagi porcji i wartości kalorycznej! Musisz dokładnie ważyć porcje, przynajmniej przez pierwsze 2 tygodnie.
Ile kalorii potrzebujesz?
Na podstawową przemianę materii organizm kobiety poniżej 35 lat potrzebuje: liczba kg x 21,6. U kobiet powyżej 35 lat zapotrzebowanie to spada i wynosi: liczba kg x 19,2. Organizm trzydziestolatki, która waży 65 kg, potrzebuje więc zaledwie 1400 kcal dziennie, pięćdziesięciolatki - jeszcze mniej. Trudno jednak cały czas trzymać dietę 1500 kcal. Aby bilans kalorii był na minusie, trzeba się ruszać
Przykładowy jadłospis
I śniadanie
- szklanka kawy lub herbaty
- jajecznica z 3 białek (41 kcal)
- pomidor (29 kcal)
- łyżka natki
- 1/3 opakowania małego jogurtu naturalnego (30 kcal)
- szklanka mleka 0,5-proc. (95 kcal)
- 2 kromki chrupkiego chleba (52 kcal) posmarowanego margaryną (37 kcal)
II śniadanie
- kromka chleba razowego (73 kcal)
- pasta z rozgniecionych gotowanych warzyw: l marchewka (6 kcal), l pietruszka (6 kcal) ,l seler (3 kcal), l por surowy (2 kcal)
Obiad
- talerz zupy kalafiorowej czystej (38 kcal)
- 2 gotowane ziemniaki (115 kcal)
- 3 pulpety z ryby (187 kcal)
- 1/2 szklanki gotowanych buraczków (47 kcal)
- szklanka soku wielowarzywnego (50 kcal)
Podwieczorek
- 5 śliwek (66 kcal)
Kolacja
3 łyżki kaszy gryczanej na sypko (140 kcal)
- łyżeczka margaryny (37 kcal)
-1/2 pęczka szczypiorku (14 kcal)
- szklanka maślanki (92 kcal)