11-28-2011, 13:04:41
Dorsz pod kołderką
Składniki:
Dorsz w warzywach
1 kg filetów z dorsza,
3 marchewki,
3 cebule, 1 duża pietruszka,
pół selera,
1 por,
3 łyżki koncentratu pomidorowego,
6 łyżek mąki,
1 jajko, sok z cytryny,
sól, pieprz, 3 ząbki czosnku, po 4 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu,
olej do smażenia.
Sposób wykonania:
Warzywa oczyść, drobno pokrój, smaż około 7 minut na 4 łyżkach oleju. Podlej małą ilością wody. Wrzuć przyprawy i obrany czosnek. Całość duś około 15 minut. Dodaj koncentrat pomidorowy. Filety skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem, odłóż na około 20 minut. Rybę osusz, panieruj w jajku i mące. Usmaż na oleju. Przełóż na talerz, przykryj warzywami.
Kapusta wigilijna
Składniki:
1 1/2 kg kiszonej kapusty,
12 dag suszonych grzybów,
2 cebule,
3 łyżki oleju,
sól, wegeta,
pieprz.
Sposób wykonania:
Grzyby namoczyć poprzedniego dnia w przegotowanej wodzie. W tej samej wodzie ugotować je do miękkości, odcedzić, pokroić na mniejsze kawałki . Kapustę odcisnąć z soku i posiekać. Włożyć do wywaru z grzybów, dodać łyżkę oleju. Gotować aż stanie się miękka. Wymieszać z grzybami. Cebulę obrać, pokroić na cienkie piórka, przesmażyć na 2 łyżkach oleju. Wymieszać z kapustą i grzybami. Przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Można dodać do niej także odrobinę miodu i kilka śliwek suszonych. Kapustę potrzymać jeszcze kilka minut na ogniu. Podawać z pieczywem.
Karp w ostrym sosie
Składniki:
1 kg karpia,
1/2 kg warzyw mieszanych,
15 dag cebuli,
listek laurowy,
kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu,
sól, cukier,
3 łyżki utartego chrzanu,
1/2 szklanki gęstej śmietany,
4 łyżki rosołu,
2 żółtk,
sok z cytryny.
Sposób wykonania:
Ugotować rybę z warzywami i wyłożyć na półmisek.Polać sosem przygotowanym w następujący sposób: utarty chrzan włożyć do wrzącego rosołu, dodać śmietanę, zagotować, wymieszać z żółtkami. Przyprawić do smaku solą, sokiem z cytryny i cukrem. Zalaną sosem rybę podawać z dodatkiem ryżu.
Pstrąg z pieczarkami
Składniki:
4 filety rybne z pstrąga
50 dag pieczarek
2 cebule
25 dag żółtego sera
200 ml smietany
jarzynka, pieprz, cytryna ,bazylia,oregano.
Sposób wykonania:
Rybę skropić cytryną, doprawić do smaku jarzynką pieprzem,bazylią, obtoczyć mąką, usmażyć.
Pieczarki pokroić w plastry, cebulę w kostkę, udusić doprawiając solą i pieprzem. Wlać śmietanę. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem ułożyć ryby i pieczarki, posypać serem startym na tarce, zapiekać do rozpuszczenia sera.
Sałatka pieczarkowa
Składniki:
1 kg pieczarek.
8 jaj.
1 pęczek szczypiorku.
1 średni słoiczek majonezu.
4 ogórki kiszone.
sól.
pieprz .
Sposób wykonania:
Pieczarki umyć. Włożyć do garnka. Zalać gorącą wodą, zagotować. Odstawić. Wyjąć grzyby na talerz, ostudzić. Jaja ugotowane na twardo obrać. Grzyby, jaja i ogórki pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z majonezem, szczypiorek pokroić drobniutko. Całość wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Śledż pod pierzynką
Składniki:
3 śledzie,
3 czerwone buraczki,
2 ziemniaki,
3 marchewka,
przyprawy (sól pieprz)
majonez .
Sposób wykonania:
Pokroić śledzie (filety), które wcześniej wymoczyć. Ugotować buraczki, ziemniaki i marchewkę. Warzywa drobno pokroić lub zetrzeć. Wszystkie składniki układać w salaterce warstwami na przemian z majonezem. Śledzie układać raz na spodzie, następnie buraczki, marchewkę i ziemniaczki. Dodać przyprawy do smaku i udekorować. Wstawić na 2 godziny do lodówki.
Łosoś w warzywach
Składniki:
łosoś pokrojony na porcje,
mleko,
czosnek,
jarzyny (bez kapusty),
cytryny,
sól, pieprz .
Sposób wykonania:
Dzwonka łososia wymoczyć w mleku przez około 20 minut, posypać przyprawami i drobno posiekanym czosnkiem. Jarzyny dokładnie oczyścić, pokroić na słupki i ułożyć w naczyniu do parowania. Parować przez 20 minut. Następnie włożyć łososia i utrzymać na parze przez około 20 min.Udekorować na półmisku warzywami i cytryną.
Karp w galarecie
Składniki:
1 kg filetów z karpia,
włoszczyzna bez kapusty,
2 cebule
1/2 żelatyny na 2,5 litra,
1.2 l wody,
sól,
pieprz,
cukier.
Sposób wykonania:
Karpia wypatroszyć, wypłukać, osuszyć. Następnie przyprawić cukrem, solą i pieprzem. Cebulę obrać, włoszczyznę wymyć i pokroić na kawałki. Włoszczyznę i cebulę włożyć do garnka z wodą i doprowadzić do wrzenia. Dodać rybę i na małym ogniu gotować około 20 minut. Rozpuścic żelatynę. Rybę wyjąć z rosołu, usunąć ości i pokroić w dzwonki. Wywar z warzyw przecedzić przez sito ,dodać żelatynę i odstawić do ostudzenia. Karpia ułożyć na półmisku i zalać wywarem z warzyw. Następnie odstawić do zastygnięcia. Dekorować dowolnie.
Pierogi staropolskie
Składniki:
2 szklanki mąki ,
1 żółtko,
1 łyżka oleju ,
duża cebula,
60 dkg kapusty kiszonej,
4 dkg grzybów suszonych,
15 dag słoniny,
sól,
pieprz.
Sposób wykonania:
Wyrób z mąki, żółtka, oleju, szczypty soli i ciepłej wody elastyczne ciasto. Następnie nakryj , by nie obeschło. Cebulę obierz, posiekaj i przesmaż na pokrojonej w kostkę słoninie. Grzyby namocz i ugotuj.Kapustę ugotuj ,posiekaj i dodaj posiekane grzyby oraz cebulę. Dopraw solą i pieprzem. Rozwałkuj dość cienko ciasto i małą szklanką wykrawaj krążki. Nakładaj na nie po łyżce nadzienia i zlepiaj brzegi, formując pierogi. Wrzuć je do osolonego wrzątku i gotuj 6-8 minut od wypłynięcia. Po odcedzeniu polej stopioną słoniną