05-10-2013, 09:04:21
Uczta z grilla
Na dworze coraz cieplej, dzień coraz dłuższy, nic więc dziwnego, że część z nas postanawia spędzać więcej czasu na wolnym powietrzu. Niewątpliwą atrakcją spotkań pod gołym niebem jest możliwość urządzenia uczty z grilla. Proponujemy szereg przepisów, które pomogą uatrakcyjnić spotkanie przy grillu.
Szaszłyki drobiowe
Składniki:
2 piersi z kurczaka,
15 dkg wędzonego boczku,
8 cebulek,
3 pomidory,
1 papryka,
przyprawa grilowa,
sól,
pieprz.
Sposób wykonania:
Opłukane i wysuszone piersi z kurczaka pokroić w kostkę. Podobnie pokroić boczek, pomidory obrane ze skórki i wyspestkowaną paprykę. Na wykałaczki do szaszłyków nadziewać na przemian mięso, boczek, cebulkę, pomidor, paprykę. Przyprawić szaszłyki i grillować. Podawać z sałatką ziemniaczaną lub jarzynową.
Grillowana karkówka
Składniki:
12 kotletów z karkówki,
1 szklanka oleju ,
1 szklanka jasnego sosu sojowego ,
1 główka czosnku,
1 łyżeczka papryki słodkiej ,
1 łyżeczka curry ,
1 łyżka ziół prowansalskich ,
1 łyżka bazylii.
Sposób wykonania:
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki marynaty wymieszać. Po godzinie włożyć do niej mięso, odstawić na 16 godzin kilkakrotnie przewrócić mięso. Podczas pieczenia smarować mięso marynatą . Podawać z surówką z kapusty pekińskiej.
Półmisek mięs z grila
Składniki:
5 plastrów boczku surowego,
5 plastrów karkówki,
5 plastrów łopatki,
2 cebule,
4 ząbki czosnku,
1 cytryna,
oliwa,
1 lampka wina,
majeranek,
zioła prowansalskie.
Sposób wykonania:
Do dość dużego naczynia wlewamy wino. Dodajemy 3 łyżki oliwy i sok z cytryny oraz przyprawy. Wkładamy pokrojoną w plastry cebulę i przeciśnięty czosnek.Wszystko mieszamy i odstawiamy. Każdy plaster mięsa poza boczkiem kładziemy na desce i rozbijamy delikatnie pięścią. Następnie wkładamy do zrobionej wcześniej marynaty tak,aby każdy kawałek był obtoczony w marynacie i odstawiamy do lodówki na 24 godz.. Solimy tuż przed położeniem na grilu.Podajemy z surówką z pomidora.
Na dworze coraz cieplej, dzień coraz dłuższy, nic więc dziwnego, że część z nas postanawia spędzać więcej czasu na wolnym powietrzu. Niewątpliwą atrakcją spotkań pod gołym niebem jest możliwość urządzenia uczty z grilla. Proponujemy szereg przepisów, które pomogą uatrakcyjnić spotkanie przy grillu.
Szaszłyki drobiowe
Składniki:
2 piersi z kurczaka,
15 dkg wędzonego boczku,
8 cebulek,
3 pomidory,
1 papryka,
przyprawa grilowa,
sól,
pieprz.
Sposób wykonania:
Opłukane i wysuszone piersi z kurczaka pokroić w kostkę. Podobnie pokroić boczek, pomidory obrane ze skórki i wyspestkowaną paprykę. Na wykałaczki do szaszłyków nadziewać na przemian mięso, boczek, cebulkę, pomidor, paprykę. Przyprawić szaszłyki i grillować. Podawać z sałatką ziemniaczaną lub jarzynową.
Grillowana karkówka
Składniki:
12 kotletów z karkówki,
1 szklanka oleju ,
1 szklanka jasnego sosu sojowego ,
1 główka czosnku,
1 łyżeczka papryki słodkiej ,
1 łyżeczka curry ,
1 łyżka ziół prowansalskich ,
1 łyżka bazylii.
Sposób wykonania:
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki marynaty wymieszać. Po godzinie włożyć do niej mięso, odstawić na 16 godzin kilkakrotnie przewrócić mięso. Podczas pieczenia smarować mięso marynatą . Podawać z surówką z kapusty pekińskiej.
Półmisek mięs z grila
Składniki:
5 plastrów boczku surowego,
5 plastrów karkówki,
5 plastrów łopatki,
2 cebule,
4 ząbki czosnku,
1 cytryna,
oliwa,
1 lampka wina,
majeranek,
zioła prowansalskie.
Sposób wykonania:
Do dość dużego naczynia wlewamy wino. Dodajemy 3 łyżki oliwy i sok z cytryny oraz przyprawy. Wkładamy pokrojoną w plastry cebulę i przeciśnięty czosnek.Wszystko mieszamy i odstawiamy. Każdy plaster mięsa poza boczkiem kładziemy na desce i rozbijamy delikatnie pięścią. Następnie wkładamy do zrobionej wcześniej marynaty tak,aby każdy kawałek był obtoczony w marynacie i odstawiamy do lodówki na 24 godz.. Solimy tuż przed położeniem na grilu.Podajemy z surówką z pomidora.